Thursday, February 18, 2010

Καλοχωρίτισες-21



Ποιός το 'λεγε ότι θα ξανανέβαινα στο Καλοχώρι αφού το είχα αφήσει την Κυριακή στις 17 του Γενάρη πιστεύοντας ότι λόγω πίεσης χρόνου είχα αποτελειώσει από εκεί;
Έτσι, του ό,τι προκείψει είμ' εγώ και προέκειψε κι ανέβηκα πάλι το Σάββατο στις 23 Ιανουαρίου ενώ αργά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου πετούσα πίσω, για την Στοκχόλμη!
Και πηγαίνοντας με την ανηψιά μου, Ελένη, στα Πλατανάκια (σε διπλανό μας χωριό) για μια δουλειά περάσαμε από την Σοφία - την βρήκαμε έξω στον κήπο σαν την πιό κλασική επαρχιώτισα να μουρμουρίζει με τις κοτούλες και τα κοτοπουλάκια της...
Νά η ευκαιρία, που λένε, λοιπόν, και την τράβηξα κανά δυό στάσεις, και αν και με τον ήλιο απέναντι κάτι κάναμε...

Η Σοφία, η γυναίκα του κοινώς, Χάμπου τη Παυλ, και από τις πολύ αγαπητές μου θείες, έχει ζήσει ένα φεγγάρι και στην Σουηδία!
Νύφη ήρθε κι αυτή στο χωριό, από την Ραδίλα Σερρών ήρθε - γέννημα θρέμα καλοχωρίτισα δεν είναι αλλά από την στιγμή που αυτό συνέβη πριν τον καιρό μου την θεωρώ πλέον καλοχωρίτισα!

"Κια Σύμελά μουνε" λέει πάντα όταν κάτι θέλει να μου πει... Το "μουνε" που συμαίνει "δικιά μας" το τονίζει λες κι έχω γεννηθεί μέσα στο τζάκι της και είμαι τόσο πιά δικιά τους!

"Ναι Σοφία μουνε" απαντώ κι εγώ με το ίδιο νόμισμα...
Αφού είμαι δικιά τους είναι και δικιά μας - έτσι πάει, αυτό, σύμφωνα με το νόμο του Σύμπαντος!
Ό,τι δίνεις παίρνεις! Ή μάλον ό,τι δίνεις έρχεται πίσω σε σένα δίχως καν να το περιμένεις... απλά έρχεται από μόνο του!

Μια χαρά την βρήκα την Σοφία-μουνε και χάρηκα πολύ διότι πρωτύτερα είχα ακούσει ότι έτρεχε κι αυτή σε γιατρούς! Θα μου πεις και ποιός δεν τρέχει σ' αυτούς!

Και το άλλο, το χειρότερο; Τα φάρμακα που έχω δει σε καλαθάκια πάνω σε κομοδίνα ή σε τραπέζια, στα σπίτια που επισκεπτόμουν, μ' έχουν απογοητεύσει κυριολεκτικά!!!
Και να 'ταν καλά; Με τόσα φάρμακα που καταναλώνουν δεν θα 'πρεπε οι άνθρωποι να νοιώθουν καλά; Κι όμως η μια πονούσε εδώ η άλλη εκεί και γενικά όλες πονούσαν... και να τα βράσω τα φάρμακά τους που αντί για καλό σε κάνουν χειρότερα...

Τώρα πια είχα αφήσει το Καλοχώρι!
Την Κυριακή στις 24 Ιανουαρίου το άφησα, κι όχι την Κυριακή στις 17 Ιανουαρίου, κι έφυγα σχεδόν κατευθείαν για το αεροδρόμιο...

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες που δεν κατάφερα να δω - άλλες μένουν στην Σαλονίκη, σε παιδιά τους, επειδή δεν τα καταφέρνουν πια μόνες, άλλες έλειπαν γενικά, άλλες ήταν κλεισμένες στο σπίτι και δεν διασταυρώθηκε ο δρόμος μας...
Άλλες έτσι άλλες γιουβέτσι, που λένε, αλλά θα τις βρω άλλη φορά και το "ρεπορτάζ" με θέμα τις Καλοχωρίτισες" θα συνεχίσει, απλά δεν ξέρω πότε θα 'ναι το επόμενο πρόσωπο!

Εσείς που αρχίσατε το διάβασμα από αυτή την ανάρτηση, για να καταλάβετε καλύτερα το όλο θέμα, καλά θα κάνετε να αρχίσεται από ΑΥΤΗ την ανάρτηση - από την καλοχωρίτισα νούμερο 1!

No comments: