Sunday, June 10, 2007

Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ!!!


Και μια φωτογραφία από τον καιρό που φασίστες και εκκλησία ήταν πολύ στενά δεμένοι, πολύ πιο στενά από ότι σήμερα, κώλος και βρακί που λενε.

Και τρυπώ την μύτη μου αν η φωτογραφία αυτή δεν είναι βγαλμένη την ίδια μέρα που στήσαμε την σκηνή, εμείς οι τρεις τελευταίες αδελφές, οι τρεις Χάριτες δηλαδή, και ο πατέρας μου.
Ο λόγος; Την προηγούμενη νύχτα είχαμε πάει σε πάρτι. Και σαν να μην έφτανε αυτό καπνίσαμε κιόλας, οι προκομμένες, θέλοντας να κάνουμε εντύπωση στους 3-4 νέους του χωριού, μεταξύ αυτών και στον μορφονιό και παπά γιο, Σταμάτη, τον οργανωτή εκείνης της μοντέρνας και νεοφερμένης στα χωριά μας αμερικάνικης δραστηριότητας!

Και ποιος μωρέ πρόλαβε και μας πρόδωσε στον πατέρα μου και είχε γίνει το «έλα να δεις» την ώρα ακριβώς που από τον δρόμο περνούσε αυτός ο Δεσπότης, με όλο του το επιτελείο, για να παν στην εκκλησιά!

Ένα πρόσωπο που αναγνώρισα στην φωτογραφία είχε γράψει ιστορία στο χωριό "καρφώνοντας" αυτούς που δεν πήγαιναν με τα νερά τους!

Όταν εξ αιτίας του οικογενειακό μου άτομο παρουσιάστηκε στο στρατιωτικό κρατητήριο, στην Ροδόπολη, με την κατηγορία ότι εξεφώνησε το «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ» το άτομο αυτό με ανοιχτό το στόμα είπε: ατό πα ντο εν = Τι είναι αυτό;

Πού να ήξερε τι σημαίνει το «ή ταν ή επί τας», και γιατί να το είχε πει, και σε ποιον να το είχε πει, και γιατί να είχε κατηγορηθεί σε περίπτωση που το είχε πει.. πολλά ερωτηματικά που ποτέ δεν απαντήθηκαν!

Τότε κόβανε και ράβανε οι εξουσιΑρχηδες, όχι πως και τώρα δεν γίνεται το ίδιο αλλά τα πράματα τώρα είναι πιο ανθρώπινα και δίκαια, θέλω να πιστεύω!


-------------------------------------

Χθες καθόμουν και σκεφτόμουν γιατί και για ποιόν έχω ξεκινήσει αυτό το blog αφού άτομα της ηλικίας μας, διότι αυτούς γνωρίζω και σ’ αυτούς περισσότερο αναφέρομαι, δεν έχουν ιδέα από τεχνολογία και ιντερνετ!
Όπως παλιά οι παλαιοί αναρωτιόντουσαν «πάρτι πα ντο εν = τι είναι πάρτι» σήμερα οι συνομήλικοί μου αναρωτιούνται «ιντερνετ πα ντο εν = τι είναι ιντερνετ», κάπως έτσι...
Επομένως λίγοι είναι οι καλοχωρίτες που παίρνουν μέρος σ’ αυτό το καλοχωρίτικο μάζεμα, εδώ, και αυτό επειδή ζουν στο εξωτερικό και είχαν την πολυτέλεια να μάθουν την τεχνολογία... και πάνω απ’ όλα να μάθουν ότι η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο!

Εμείς, όμως, εκεί. Συνεχίζουμε!

8 comments:

Γιαννα said...

Νεσουτσι, ατο πα ντο εν?
Ευτυχως υπαρχει και ενα μεγαλο ποσοστο των πολεων της δικης μας γενιας που εχει καταρτησθει στην τεχνολογια ουδ'αλλως θα εβρισκε τον ευατο του homeless. Παρα πολλα επαγγελματα εχουν καταργηθει και εχουν δημιουργηθει αλλα. Οποιος δεν προσαρμοζεται στα καινουργια δεδομενα βρισκει τον εαυτο του στο παραμεθοριο του επαγγελματικου ανταγωνισμου.
Οπωσδηποτε υπαρχουν παρα πολλοι που βρικαν την ευκολη λυση της συνταξης και μ'αυτο νομιζουν ελυσαν το προβλημα.
Ισως ναι ισως οχι.
Παντως εγω δεν πιστευω οτι η συνταξη ειναι η λυση. Και φυσικα δεν περιμενω ολη η δικη μας γενια να προσαρμοσθη στην καινουργια πραγματικοτητα αλλα παρα πολλοι τοχουν πραξει.
Ισως δεν εχουν ακομη ανακαλυψει την σελιδα σου, και ισως υπαρχουν και πολλα αλλα ισως που θα σου αναλυσω σε αλλο κειμενο.
Ιωαννα
Παντοτινος λατρης του Καλοχωριου και ας εχω τις πιο πικρες εμπειριες απο κει. Παντα μαθαινεις απο ολες τις καταστασεις. Ομως ο γεωγραφικος του χωρος παντα με κανει να το νοσταλγω το Μικρο Παρισι.

habilis said...

Αυτο το blog ειναι μονο για Καλοχωριτεs ?? Γιατι καμια φορα με τουs Ποντιουs δεν τα βγαζειs περα...

Γιαννα said...

Αν και δεν ρωτησα την Συμελα, αλλα δεν πιστευω απολυτα οτι ειναι μονο για Καλοχωριτες. Αλλωστε ολοι ειμαστε οι περισσοτεροι απο καποιο καλοχωριο ασχετα αν εχει καποιο αλλο ονομα. Ολα τα χωρια της πατριδας ειναι καλα χωρια.
Θα ηταν ομως υπεροχο αν μπορουσαν οι Καλοχωριτες μεσω αυτης της γωνιας να καναμε ρεγιουνιο. Παντα χαιρομαι οταν διαβαζω κατι απο το αγαπημενο μου Μικρο Παρισι.
Ιωαννα

Simela Meletlidou said...
This comment has been removed by the author.
Simela Meletlidou said...

amesos na parapone8i o habilis!!!

afti pou fenonte stis fotografies pou anevazo ine apo to kaloxori ke 8a itan efharisto na tous evlepa ke edo, ilektronika... afto enoousa.
edo pou ta leme, omos, ki ego isos to eperna etsi opos to ehis eklavi ki esi.

ok, i accept it but dont worry, kale, be happy!
gia olous ine ta blog ite to 8eloume ite ohi!

ke mi xehnas oti i pontii sinehizoun na ine i pio filoxeni ke filokardi.
den ine diki mou paratirisi ala polon-ma para polon pou sinanto ke pou ine apo diafora meri tis eladas!

Simela Meletlidou said...

i sintaxi, gianna, kata ti diki mou apopsi ine mia epiveveosi oti ehis "ka8arisi" apo tin zoi!
oti i paragogiki sou epohi ehi pari telos ke oti,pleon, vadizis pron tin ka8odo, diladi pros ton tafo!

gnorizo kosmo pou piran proori sintaxi, milame gia poli proori -giro sta 30 tous, ala pou ehoun skilometaniosi ke meriki, malista, tin ehoun stamatisi gia na arhisoun pali na doulepsoun!

afta, ki ala pola, peri sintaxis

habilis said...

Μου αρεσουν οι περιγραφεs για το χωριο σου ,και το δικο μου ετσι ειναι . Μαλλον ετσι ηταν .Οσουs Ποντιουs γνωριζω εχουν χιουμορ και το δουλεμα μεταξυ μασ ειναι το αυτονοητο ,με τουσ blogers Ποντιουs δεν ξερω τι γινεται???

Γιαννα said...

Μα και γω δεν συμφωνω να παιρνει κανεις συνταξη νωρις εκτος και αν υπαρχουν σοβαροι λογοι υγειας και δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση τοτε μονον παιρνεις συνταξη.
Ισως η πολλη δουλεια να τρωει τον αφεντη που λεει η παροιμια αλλα και η απραγια και νωχελεια αδρανει το μυαλο να σκεφτεται. Παν μετρον αριστον.
Αλλωστε ο ανθρωπος ειναι πιο δημιουργικος οταν ωριμαζει περισσοτερο γιατι απλουστατα ξερει πλεον τι θελει και τι επιδιωκει.
Ιωαννα